Unitati fundamentale ala sistemului international (SI)

Nr crt

Marimea fundamentala Unitatea fundamentala
Denumirea Simbol Definitie Observatii
1 Lungime metru m Metrul este lungimea egala cu 1650763,73 lungimi de unda in vid ale radiatiei care corespunde tranzitiei intre nivelele 2p10 5d5 ale atomului de kripton 86 Definitia metrului a fost adoptata de cea de-a XI-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1960, prin rezolutia a 6-a
2 Masa kilogram kg Kilogramul ete masa "kilogramului prototip international" adoptat ca unitate de masura a masei, de Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1889 Definitia kilogramului a fost adoptata de I-a si cea de-a III-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati  din 1889 si respectiv 1901.
Kilogramul prototip se pastreaza la Biroul International de Masuri si Greutati de la Sevres.
3 Timp secunda s Secunda este durata a 9192631770 perioade ale tranzitiei corespunzatoare tranzitiei intre cele doua nivele hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133. Definitia secundei a fost adoptata de cea de-a XIII-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati  din 1967, prin rezolutia I-a.
4 Intensitatea curentului electric amper A Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in doua conductoare paralele rectilinii, de lungime infinita si de sectiune neglijabila, asezate in vid, la o distanta de 1m unul de altul, ar produce intre aceste doua conductoare o forta de 2*10-7 N pe o lungime de 1m. Definitia amperului a fost adoptata la cea de-a XI-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1948, prin rezolutia II-a.
5 Temperatura termodinamica kelvin K Kelvinul, unitate de temperatura termodinamica, este fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei. Dafinitia kelvinului a fost adoptata la cea de-a XIII-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1967, prin rezolutia a 4-a.
6 Cantitate de substanta mol mol Molul este cantitatea de substanta a unui sistem care contine atatea entitati elemantare cati atomi exista in 0,012kg de C12. Entitatile elementare (atom, molecula, ioni, alte particule) trebuie sa fie mentionate ori de cate ori se utilizeaza molul. Definitia a fost adoptata de cea de-a XIV-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1971.
7 Intensitate luminoasa candela cd Candela este intensitatea luminoasa intr-o directie data a unei surse care emite o radiatie monocromatica cu frecventa de 540*1012 herti si a carei intensitate energetica in directia respectiva este de 1/683 watt pe steradiadi. Definitia candelei a fost adoptata de Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1979.