Harta site


Forum

Aceasta pagina contine intrebari si raspunsuri la problemele de natura electrica. Daca aveti o problema nu ezitati sa o expediati sau sa o postati pe forumul de discutii. Veti primi raspunsul asteptat, cat mai repede posibil si gratuit. De asemenea multe raspunsuri la diverse intrebari le gasiti in aplicatia "Instalatii electrice interioare".

  1. Ce este curentul electric ?
  2. Cum si unde se produce energia electrica ?
  3. Cum se transporta energia electrica ?
  4. Ce este un consumator electric ?
  5. Ce impact asupra mediului are consumul de curent ?
  6. Ce este factorul de putere ?
  7. Cum functioneaza protectia contra electrocutarii prin legarea la priza de pamant ?

Ce este curentul electric ?

Cine stie raspunsul la aceasta intrebare inseamna ca are ceva cunostinte despre electrotehnica.
Una dintre definitii ar fi: Curentul electric este o miscare ordonata de sarcini electrice.

Intrebare: ce se intelege prin curent electric?
NUME: ganea *****
Email: marian*****@yahoo.com

   Daca deschidem usa si geamul, moleculele de aer se deplaseaza cu predominanta spre geam (sa presupunem), in acest caz putem spune ca s-a ceat un curent de aer.
   Daca printr-o teava curge un lichid putem spune ca avem un curent de lichid.
   Daca printr-un conductor, sarcinile electrice (electroni liberi din material) se deplaseaza intr-o directie putem spune ca avem prin acel conductor un curent electric. La fel printr-o solutie (de galvanizare, de exemplu) avem o deplasare de ioni de la un electrod la altul, putem spune ca prin acea solutie circula un curent electric.

   In concluzie prin curent electric se intelege: o deplasare ordonata de sarcini electrice.

   De cele mai multe ori curentul se confunda cu intensitatea curentului.

Intrebare: ce este curentul alternativ? ce este curentul continu?
NUME: ganea *****
Email: marian******@yahoo.com

   Curentul electric, ca orice alt "bun de larg consum", are diverse proprietati si parametrii, printre care si forma curentului. Aceasta reprezinta curba sub care evolueaza in timp tensiunea (de exemplu). Daca forma curentului electric este o dreapta (tensiunea are in timp o valoare constanta) avem curent continuu. Exemplu o baterie care este o sursa de curent continuu.
   Daca forma curentului electric este diferita de o dreapta (valoarea tensiunii este variabila in timp) spunem ca avem curent alternativ.
   Curentul alternativ se caracterizeaza in principal prin:
     - forma tensiunii este o sinusoida (forma simetrica, armonica) este vorba de sistemul national energetic, asta e forma ideala sub care se fabrica curentul electric din reteaua nationala de alimentare cu energie electrica.
     - frecventa de oscilatie a tensiunii, de la frecventa de 50Hz (frecventa retelei) pana la frecvente de cativa GHz (telefonie mobila, unde radio, etc)

   Inseamna ca la priza de acasa o borna este nulul (potential 0, considerat potentialul pamantului), iar calalta borna este o "faza" adica tensiunea pe acea borna fata de nul va avea o variatie in timp sub forma sinusoidala si valoarea momentana a tensiunii variaza de la -310V la +310V de 50 de ori pe secunda, astfel incat valoarea efectiva a tensiunii masurata va fi de 220V.

Sus

Cum si unde se produce energia electrica ?

Energia electrica ia nastere in centralele electrice prin transformarea altor forme de energie.
In hidrocentrale: energia cinetica a apei - lucru mecanic - energie electrica.
In termocentrale: energia termica a combustibilului - energia cinetica a aburului - lucru mecanic - energie electrica.
In centralele nucleare: energia de fisiune nucleara - energia cinetica a aburului - lucru mecanic - energie electrica

Sus

Cum se transporta energia electrica ?

Energia electrica se transporta, intre punctele de producere si punctele de consum, prin retele electrice. Aceste linii de transport fac parte din Sistemul Energetic National coordonat centralizat de un Dispecer National
Pentru a folosi sectiuni de conducoare relativ mici (curenti mici), se prefera folosirea tensiunilor inalte pentru a transporta puteri relativ mari.

Sus

Ce este un consumator electric ?

Un consumator electric este un ansamblu de componente (un sistem) care transforma energia electrica in alta forma de energie (caldura, lucru mecanic, lumina, sunete etc).

Sus

Ce impact asupra mediului are consumul de curent ?

Intrebare: cat oxigen consuma un bec de 100 de w aprins timp de o luna?
NUME: fabi
Email:mocanu_******@yahoo.com

Daca consideram ca Energia electrica vine de la o centrala hidro sau de la una atomica, eoliana, solara etc consumul de oxigen este 0.
Daca curentul vine de la o termocentrala se poate calcula atat cantitatea de oxigen consumata cat si cantitatea de bioxid de carbon degajata in atmosfera.

Sa consideram o centrala care functioneaza cu gaz metan, CH4.
1m3 gaz contine 0.750kg gaz si din arderea lui rezulta 10kwh energie.
Randamentul centralei este cca 40% rezulta ca 1m3 de gaz cedeaza 4kwh energie electrica.
Becul timp de o luna in permanenta aprins consuma:
0.1kw*24ore*30zile=72kwh. 72kwh/4kwh=18 m3 de gaz*0.75=13.5 kg de gaz.

Reactia chimica de ardere a gazului este:
CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O
Considerand masa atomica: a oxigenului este 16, a carbonului este 12, a hidrogenului 1.
Constatam ca in reactie intra o parte de gaz si patru parti oxigen. Din reactie ies trei parti bioxid de carbon si doua parti apa.
Deci pentru arderea a 13.5 kg de gaz se foloseste o cantitate de 54kg de oxigen. De asemenea se degaja aprox 40 kg de bioxid de carbon.

In cazul folosirii altor combustibili calculele sunt asemanatoare.

Concluzii:
1. Un bec de 100W care functioneaza continuu timp de o luna consuma intre 0 si 50 kg de oxigen si se degaja intre 0 si 40 kg de bioxid de carbon .
2. Este imperativ necesar sa folosim surse ecologice si regenerabile de energie.

Sus

Ce este factorul de putere ?

Intrebare: inf despre factorul de putere
NUME: catalin ****
Email:cata*****@yahoo.com

Factorul de putere este definit ca raportul dintre puterea activa si puterea aparenta.

Toata treaba vine de la faptul ca in curent alternativ, adica frecventa tensiunii este diferita de 0, adica tensiunea are o forma ondulata (sinusoidala) cu pulsatii succesive pozitive si negative; 50 pulsatii pe secunda = 50Hz, deci in curent alternativ, tensiunea si intensitatea curentului nu pulseaza in acelasi timp. Ce inseamna asta: inseamna ca din cauza receptoarelor cu caracter inductiv (motoare, bobine, etc) sau cu caracter capacitiv (condensatoare), pulsatia intensitatii curentului ramane un pic in urma fata de pulsatia tensiunii (ele avand aceeasi frecventa) sau tensiunea este un pic in urma fata de curent in cazul circuitului cu caracter capacitiv.

Acest defazaj provoaca o gramada de fenomene.

Pentru descrierea acestor fenomene a fost aplicate mai multe modele matemetice.
Unul dintre ele este reprezentarea in complex (numere complexe) si reprezentarea fazoriala a acestora.

Astfel s-au definit:
- Puterea activa: acea putere care este buna pentru utilizator (realizarea de caldura, lucru mecanic, lumina, etc) si daca acel defazaj ar fi 0 s-ar consuma de la retea numai putere activa, acest lucru se si intampla in realitate de exemplu cand alimentam un resou electric.
- Puterea reactiva: acea putere care nu ne este utila noua, utilizatorilor, dar este utila pentru aparatul acela, de exemplu pentru mentinerea campurilor magnetice in motor, fara de care nu ar putea functiona. Daca alimentam un condensator ideal (si unul real se comporta aproape ca cel ideal) defazajul acela ete 90 de grade adica in momentul cand pulsatia tensiunii este la valoarea maxima, pulsatia curentului trece prin 0. In acest caz de la retea se consuma numai putere reactiva.
- Puterea aparenta este suma celor doua, in cazurile practice cele doua forme de putere au fiecare cate o pondere.

Asa ca factorul de putere este ponderea puterii active in totalul puterii consumate de la retea si se urmareste ca aceasta pondere sa fie cat mai mare ideal ar fi 100%. Pentru realizarea acestui deziderat se folosesc instalatii de imbunatatire a factorului de putere (baterii de condensatoare, compensatoare sincrone, etc) pentru ca puterea reactiva este de doua feluri: cea consumata de bobine este pozitiva si cea consumata de condensatoare este negativa, adica cele doua se compenseaza reciproc.

Centralele de producere a energiei electrice trebuie sa fie capabile sa functioneze corect si cu acest defazaj, adica trebuie sa fie capabile sa furnizeze atat putere activa cat si putere reactiva. (centralele furnizeaza energie nu putere, energia fiind puterea inmultita cu timpul).

Sus

Cum functioneaza protectia contra electrocutarii prin legare la pamant ?

Carcasele metalice sau alte componente conductoare ale diverselor aparate electrice care in mod normal nu sunt sub tensiune, de regula, se leaga la conductorul de protectie (impamintare). Daca apare un defect la acel aparat electric, aceasta insemnand punerea sub tensiune a carcasei metalice, in acest moment apare un curent suficient de mare pe circuitul: conductorul de faza, defectul aparut, conductorul de protectie, priza de pamant., astfel incat sa actioneze protectia aparatului (arderea sigurantelor, etc). Este de mentionat faptul ca protectia are un timp de reactie, fractiuni de secunda, timp in care toata tensiunea se afla pe priza de pamant deci pe carcasa.
In consecinta la aparitia unui defect (scurtcircuit pe carcasa metalica a aparatului electric) cu toate ca este legata la pamant, pe carcasa apare tensiunea de defect din momentul aparitiei defectului pana in momentul functionarii protectiei.

Sus
bd10358_.gif (932 bytes)
Site Admin.:  ing. Turcu Gheorghe  office@atelierulelectric.ro   Agnita - Sibiu - Romania
HOME