Clase de izolatie

Conform STAS 6247-60, materialele electroizolante utilizate in constructia masinilor si aparatelor electrice, dupa temperatura care le caracterizeaza stabilitatea termica, se clasifica in urmatoarele clase de izolatie:

    Clasa de izolatie Y - 90C : izolatii din bumbac, matase sau hartie neimpregnata sau neintroduse in lichide electroizolante si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la 90C.

    Clasa de izolatie A - 105C : izolatii din bumbac, matase sau hartie impregnata sau introduse in lichide electroizolante si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la 105C.

    Clasa de izolatie E - 120C : unele pelicule organice sintetice si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la 120C.

    Clasele de izolatie B - 130C si F - 155C : materiale pe baza de mica, azbest, fibre de sticla cu lianti si compunduri de impregnare corespunzatoare si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la 130C, respectiv la 155C.

    Clasa de izolatie H - 180C : materiale pe baza de mica, azbest, fibre de sticla cu lianti si compunduri silico-organice si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la 180C.

    Clasa de izolatie C - peste 180C : materiale pe baza de mica, portelan, cuart, sticla cu sau fara lianti organici si alte materiale dovedite experimental ca pot functiona la peste 180C (temperatura de utilizare este limitata numai de caracteristicile fizico-chimice si electrice ale acestor materiale).